beste zorgverzekering kiezen 1

Zilveren Kruis Zorgverzekering

Weet u zeker dat uw zorgverzekering wel volledig bij uw geval past? De kans is namelijk groot dat u nu voor zaken gedekt bent, waar u helemaal geen behoefte aan heeft. Terwijl u er wél maandprijs voor betaalt.

Een zorgverzekering bestaat in de regel uit de verplichte basisverzekering en aanvullende dekkingen. Die kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is dan ook lastig om een goede vergelijking van zorgverzekeringen te maken.

Tip voor studenten

Voor studenten geldt in de regel dat ze geen uitgebreide zorgverzekering nodig hebben. studenten zijn vaak gezond en kunnen daarom veel geld overhouden door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het maximale eigen risico. Niet alle zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je je zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor jongeren zijn (mits deze allicht aansluiten op je wensen).

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met contracten. Gaat het om zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel immer eerst je eigen risico.

Let op: ga je naar een dure privékliniek waardoor je overdreven hoge zorgkosten hebt? Dan kan de verzekeringsmaatschappij besluiten dat je niet de hele rekening vergoed krijgt. 

Hoe werkt een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis moet je de rekening zelf doorsturen naar de verzekeraar. Of je schiet de rekening voor en declareert achteraf. De zorgverzekeraar betaalt de kosten, áls de kosten binnen je zorgverzekering vallen.

Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft dus niet te kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesloten. Let wel op: gaat het om overdreven dure zorgkosten? onder meer omdat je naar een dure privékliniek bent geweest? Dan moet je soms een gedeelte van de rekening zelf betalen.

Hoe over het algemeen betaal je het eigen risico?

Het totale eigen risico betaal je maar 1 keer per jaar. Dit kan in één grote betaling zijn, maar ook in meer dan één kleine. Het hangt volledig af van wat voor onkosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het kalenderjaar erop de teller weer opnieuw. 

Rekening van zorgverzekeraar soms iets later

Je betaalt nooit spoorslags in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In niet alle situaties kan dit best lang duren. Je zorgverzekeringsmaatschappij is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er bijvoorbeeld in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeringsmaatschappij te sturen, duurt het tevens lang alvorens de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een 12 maanden duren.

Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?

Je bent vereist het eigen risico te betalen als je kosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeringsmaatschappij een betalingsregeling vragen. Bij niet alle zorgverzekeringsmaatschappijen kun je tevens van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je onder andere medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je jouw eigen risico op gaat maken, kan dit interessant zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.

Het vrijwillig eigen risico

Naast het geboden eigen risico is er tevens een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je vereist eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee vrijwillig verhogen tot ten hoogste 875 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie. 

Let op! Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.

Waarvoor geldt het vrijwillig eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het verplicht eigen risico. Dus alleen voor onkosten die onder de basisverzekering vallen. Ook bij het facultatief eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.

Zorgverzekeringen vergelijken: waarom is het handig?

Je kunt regelmatig een flink geldbedrag besparen op je zorgverzekering als je een kort moment de tijd neemt om een vergelijking te doen. Het goede van onze zorgvergelijker is dat deze onafhankelijk is. Dit betekent dat alle beschikbare zorgverzekeringsmaatschappijen door elkaar worden vergeleken, en dat je zelf kunt berekenen wat het beste bij jouw gezin past. Weet je wellicht al dat je het nieuwe zorgjaar fysiotherapie nodig hebt, dan kun je dit instellen in onze filters.

iedereen in dit land is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Om die reden is het interessant dat je goed nadenkt over jouw wensen voordat je een zorgverzekering gaat afsluiten. Je kunt immers , over het algemeen, niet tussentijds overstappen. Dit kan maar één maal per jaar, vanaf half november tot januari. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt, als je gaat trouwen of als je uit het buitenland komt. Bij sommige zorgverzekeraars geldt een uitzondering. Bijvoorbeeld bij OHRA en Delta Lloyd kon je in een jaar geleden één maal je zorgverzekering gedurende het jaar met zekere redenen wijzigen.

Welke polis moet je kiezen in ?

Er bestaan momenteel 3 typen zorgpolissen in de basisverzekering:

  1. Budgetpolis
  2. Naturapolis
  3. Restitutiepolis

Maar wat is de discrepantie? Bij de ene polis kun je terecht bij alle zorgverleners, bij de andere polis is dit een beperkt aantal. Lees hieronder alles over de 3 soorten verschillende die in je basispakket zitten.

Polissen in het basispakket

Budgetpolis: Niet elke zorgverzekeringsmaatschappij biedt een budgetpolis. Een aantal grote zorgverzekeraars wel. Meestal is bij deze polis de kosten het voordeligst, maar het aantal zorgverleners waaruit je kan kiezen beperkter. Het nadeel van dit is dat als je naar niet-gecontracteerde zorgbedrijven gaat, je veel meer moet bijbetalen voor de zorg. De extra kosten die je zelf bij moet betalen lopen soms wel op tot meer dan 50%. Het is dus het overdenken waard om de zorgpolis door te nemen voordat je een budgetpolis aangaat in je basisverzekering. Het goede is wel dat deze polis goedkoop is. Je wordt echter wel beperkt in je mogelijkheden bij het kiezen van een zorgbedrijf

Naturapolis: Als je een naturapolis zoekt word je zorg vrijwel altijd door de zorgverzekeringsmaatschappij vergoed. Je kunt alleen terecht bij een gecontracteerde zorgaanbieder voor planbare zorg. Er is een uitstekend volwaardig aanbod aan zorgspecialist. Check wel altijd even de polisvoorwaarden en of jouw zorgspecialist erbij staat zodat je zeker weet dat jouw zorgkosten hier worden vergoed. De naturapolis is in verhouding iets duurder dan de budgetpolis, maar je krijgt daar dan wel wat zorgbedrijven voor terug.

Restitutiepolis: Wil je bij elke zorgaanbieder terecht kunnen voor zorg? ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met de zorgaanbieder, je kunt altijd overal terecht en de zorgkosten worden meestal betaald (op basis van marktconforme tarieven). Het kan wel gebeuren dat je wel eens in 1ste instantie de kosten zelf moet betalen en dat je daarna je uitgaven terug krijgt. Door de keuzevrijheid van een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Desalniettemin is het geen voordelige zorgverzekering want je betaalt de hoogste premie van de drie soorten polissen.

Maak je niet dik: wat voor soort polis je ook afsluit, je kunt altijd bij alle zorgverleners terecht. De uitgaven worden soms niet altijd terug betaald. Heb je eerste hulp nodig? Dan geldt deze regeling niet. Je kunt immer bij ieder ziekenhuis en zorgspecialist terecht zonder onvoorziene onkosten bij een restitutiepolis.

Heb ik een aanvullende verzekering in nodig?

Of je in een aanvullende verzekering nodig hebt ligt helemaal aan jouw situatie. Niet een ieder heeft een uitgebreide verzekering nodig. Wel is het over het algemeenregelmatig handig, aangezien aanvullende verzekeringen zorg dekken die niet in het basispakket is meegenomen. De extra verzekering is in vergelijking met de basisverzekering niet verplicht. Als je denkt dat je komend zorgjaar kosten zult maken voor de zorgverzekering is het vaak wel goed een aanvullende verzekering hiervoor te kiezen. Zo ben je voor de meeste uitgaven beschermd. Kijk eerst wel goed voor je gezin na of de schadeloosstellingen afwegen tegen de kosten die je ervoor gaat betalen.

Wat is het verschil tussen het verplicht- en het vrijwillig eigen risico?

Naast het verplichte eigen risico bestaat er tevens een facultatief eigen risico. Het voorgeschreven eigen risico wordt elk jaar op Prinsjesdag opnieuw vastgesteld. Wanneer je zorg nodig hebt kan het zijn dat sommige kosten in je eigen risico vallen. Als dit het geval is hoor je dat van je zorgverzekeraar. Op welk moment geldt het voorgeschreven eigen risico? Je eigen risico geldt voor de basisverzekering en verzekerden vanaf 18 jaar of ouder. Je kunt naast het voorgeschreven eigen risico ook kiezen voor het vrijwillige eigen risico. Hiervan kun je de hoogte zelf bepalen met een maximum van €500,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder je voor je kosten betaalt.

Je eigen risico geldt voor meerdere punten. Deze worden dus niet volledig uitgekeerd door je basisverzekering:

  • Met ambulance naar ziekenhuis
  • Bloed prikken
  • Medicijnen
  • Ziekenhuisopnames
  • Ziekenhuisoperaties
  • Fysio bij (sport)blessures

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

  • De rekening van de huisarts
  • Zorgkosten voor verloskunde
  • Tandardskosten bij minderjarigen
  • Verzekerden onder de 18 jaar
  • schadeloosstellingen vanuit de aanvullende verzekering
  • Wijkverpleging
  • Geleende hulpmiddelen
  • Zorg van zekere chronische ziekten

Waarom is het interessant je zorgverzekering jaarlijks te vergelijken?

Vanaf half november heeft iedere inwoner van Nederland weer 2 maanden de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Dit is een ieder 12 maanden het moment om je huidige zorgverzekering door te nemen en wellicht te kiezen voor een zorgverzekering met een beter passende dekking. Met de zorgvergelijker van Juistvoorjouzorgverzekering.nl vergelijk je zorgverzekeringen en kun je overstappen op een voordeligere zorgverzekering passend bij jouw gezinssituatie. De zorgverzekeringen kun je vergelijken op onderstaande eigenschappen:

  • Prijs
  • dekking (van bijv. fysiotherapie)
  • Voorwaarden
  • Vrije- of beperkte zorgkeuze
  • Gecontracteerde zorg

Kies de slimste zorgverzekering voor je persoonlijke situatie

Omdat je niet elk jaar dezelfde zorgbehoefte hebt is het verstandig je zorgverzekering elke 12 maanden opnieuw onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld van plan in het nieuwe zorgjaar een beugel te nemen, meer naar de fysiotherapeut te gaan of wil je gebruik gaan maken van alternatieve geneeswijzen? Het is belangrijk ieder kalenderjaar opnieuw stil te staan bij je wensen en zorgbehoeften. Het voordeel van ieder twaalf maanden opnieuw zorgverzekeringen vergelijken:

  • vaak interessanter dan via je werkgever
  •  gemakkelijk vergelijken op prijs én dekking
  • 2 weken bedenktijd
  • Zorgverzekeringen vergelijken
Copyright & kopiëren; 2023 VerzekeringVergelijk.eu
Scroll naar boven