vergelijk rechtsbijstandverzekering

Wat Doet Een Rechtsbijstandverzekering

Een juridisch probleem kan iedereen krijgen. Dan is het fijn als u een rechtsbijstandverzekering hebt. Maar u wilt zeker niet te veel kosten betalen voor die enkele keer dat u een probleem hebt. Kies daarom voor een complete rechtsbijstandverzekering met eigen bijdrage en bespaar op uw maandelijkse premie.

Rechtsbijstandverzekering: verschillende dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit diverse dekkingen:

Consument: Je bent gedekt voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Onder andere als je niet blij bent met de koop van een motorfiets en je er met de verkoper niet uitkomt.

Inkomen: Je verzekert je voor conflicten over je werk, onder andere bij ontslag. Denk tevens aan problemen rond je pensioen.

Wonen: Hiermee verzeker je jouw voor problemen over je huur- of koopwoning. Bijvoorbeeld een probleem rond het huren of aankopen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je tevens verzekerd voor een meningsverschil met je buren.

Verkeer: Je verzekert je voor problemen die in het verkeer ontstaan. Onder meer als je het oneens bent over de schadeafhandeling na een tegenslag in het verkeer.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Dat hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Hoe groter de kans dat u juridische problemen krijgt, hoe zinvoller het is om een rechtsbijstandverzekering te nemen. Sommige consumenten die rechtsbijstand nodig hebben, komen in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. Er zijn ook organisaties die hun leden hulp bieden bij bepaalde problemen, zoals ANWB en de vakbond.

Dekking van een rechtsbijstandverzekering 

De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeringsmaatschappij. U kunt hierbij kiezen uit vijf verschillende typen dekkingen, namelijk: consumentenrecht, inkomen,en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van conflicten bij het aankopen of huren van consumentengoederen, een probleem met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn relatief gemakkelijk op te lossen problemen.

Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander probleem met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw werk en inkomen. De dekking voor geschillen met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.

Een derde optie die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op problemen met een verhuurder van een woning. Ook conflicten die u met uw buurman of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om geschillen die betrekking hebben op uw woning.

De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge onkosten voor juridische hulp bij conflicten die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om geschillen die ontstaan zijn bij het vervoer per auto, maar ook om geschillen waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.

Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op conflicten op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een probleem verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de kosten voor juridisch advies verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeringsmaatschappijen aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.

Scroll naar boven