Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. Een rechtsbijstandverzekering betaalt de onkosten van deze rechtsbijstand.
Rechtsbijstandverzekering opzeggen
Sommige rechtsbijstandverzekeringen kun je ieder moment opzeggen. Andere kun je pas na het eerste kalenderjaar dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Hoelang je opzegtermijn is, vind je in de polisvoorwaarden.
Wat kost een rechtsbijstandverzekering?
Bij hier kun je verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken, zodat je weet wat je elke maand betaalt voor de verzekering die het beste bij je past.
Modules rechtsbijstandverzekering
Bij de rechtsbijstandverzekering werken we met bescherming in meer dan 1 modules. Hieronder ziet u een overzicht van de modules die u kunt kiezen. Wanneer u vragen heeft over de modules of over de rechtsbijstandverzekering kunt u altijd de klantenservice bellen of chatten.
Consumentenconflicten
Met deze module heeft u recht bij onder meer de volgende conflicten:
- Verhalen van schade
- Contracten. Problemen n.a.v. contracten over consumentenzaken. conflicten over het aanschaffen of huren van een artikel, of over een aan u geleverde dienst.
- Overheid. Persoonlijke conflicten met de overheid. Geen belastingzaken.
- Personen- en familierecht. Problemen met nalatenschappen en adoptie.
- Strafzaken. Als u beschuldigd wordt van een
strafbaar feit. Behalve als er sprake is van opzet.
Fiscale en vermogensconflicten
Deze module dekt geschillen met de belastingdienst. De dekking geldt pas vanaf het moment dat de zaak dient voor de Nederlandse belastingrechter (beroepsfase). Tevens geschillen over de aan- en verkoop van aandelen, obligaties en eigenschappen in Nederland vallen onder deze module.
Dekking van een rechtsbijstandverzekering
De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeraar. U kunt hierbij kiezen uit 5 verschillende typen dekkingen, namelijk: consumentenrecht, inkomen,en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van geschillen bij het kopen of huren van consumentengoederen, een conflict met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn op zichzelf simpel op te lossen geschillen.
Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander geschil met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw salaris. De dekking voor geschillen met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.
Een derde mogelijkheid die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op conflicten met een verkoper van een huis. Ook conflicten die u met uw buurman of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om problemen die betrekking hebben op uw woning.
De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge onkosten voor juridische hulp bij geschillen die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om geschillen die ontstaan zijn bij personenvervoer, maar ook om conflicten waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.
Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op conflicten op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een probleem verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de onkosten voor juridische hulp verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeringsmaatschappijen aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.