Inboedelverzekering

Hoewel vrijwel iedere consument een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge kosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeringsmaatschappijen verschillende soorten verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even duidelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.

Inboedelverzekering vergelijken

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel gemakkelijk is. Gewoonlijk kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog 2 weken wettelijke bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.

Dekking van een inboedelverzekering 

Er verstaan twee verschillende soorten dekkingen voor inboedelverzekeringen. Voorbeelden zijn de basisverzekering of de allriskverzekering. Ook kunt u kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met laatstgenoemde verzekering bent u veel beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. Alle voorwerpen die u niet mee kunt nemen zonder het te beschadigen behoren tot uw woning en vallen zodoende onder de opstalverzekering voor uw woning.

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten 

Met onze vergelijkingstool is het heel gemakkelijk om een andere verzekering aan te gaan. U geeft aan wat de waarde van uw inventaris is, in welke plaats u woont en voor welke dagwaarde u gedekt wilt zijn. Met deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u berekenen welke inboedelverzekering het beste bij uw wensen aansluit. Het is aan te raden om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen. Soms lijkt de voordeligste inboedelverzekering het meest aantrekkelijk, maar is de dekking van een dergelijke verzekering erg slecht. Zo kunt u alsnog tegen hoge kosten aanlopen!

Een inboedelverzekering bij samenwonen 

Op het moment dat op het punt staat om te gaan samenwonen met uw vriend of vriendin heeft u wellicht eerder al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van de inboedelverzekeringen opzeggen en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering die nog het kortste loopt moet worden geannuleerd. Bij het opzeggen van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de andere inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeringsmaatschappij vindt u de precieze polisvoorwaarden voor het opzeggen van een 2e inboedelverzekering als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing 

Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de polisvoorwaarden die gelden bij uw verzekeringsmaatschappij. Regel dat u ruim van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, zodat uw inboedel ook in uw nieuwe huis goed verzekerd is als u de spullen over 2 woningen heeft staan. U moet er immers niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe huis aan uw inventaris aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuizer inschakelt zijn dit type zaken essentieel. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer zaken vinden over het wijzigen van een verzekering bij een verhuizing.

Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering op te zeggen en een nieuwe inboedelverzekering aan te gaan voor uw andere woning? Dit kan dagelijks als u de verzekering op zijn minst een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het annuleren van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van een maand.

Opstalverzekering naast inboedelverzekering 

Het is sterk aan te raden om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering aan te gaan. Zoals al beschreven werd in dit artikel, zijn de spullen in uw huis die niet zonder schade aan te richten, losgehaald kunnen worden niet verzekerd via de inboedelverzekering. Met een opstalverzekering bent u namelijk alsnog voor deze onkosten verzekerd.

Het komt echter voor dat een bank u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als u ervoor kiest om een hypotheek bij de bank af te nemen. De woning wordt door een hyptoheek immers bezit van de bank, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw huis op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de onkosten voor de schade aan uw woning betaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.

Scroll naar boven