Aansprakelijkheidsverzekering Kind

Inboedel En Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan per slot van rekening interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeringsmaatschappij je het goedkopere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle kennis die je nodig hebt voordat je begint met inboedel en aansprakelijkheidsverzekering, en voorafgaand je er één gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij inboedel en aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je dochter kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de schade als jij of je vrouw per abuis de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor gebreken waar jij of je partner verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. Ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet geboden om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buren. Het kan voorkomen. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een WA verzekering ga je aan om je te verzekeren voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan personen of de spullen van anderen. Denk aan de laptop van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een losliggend snoer in jouw woning en zijn arm breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van onder meer je huisdieren. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van 1.250.000 euro.

Met de AVP bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je onverhoopt schade berokkent. Wij assisteren bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • Een AVP uitbetaald letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet uitbetaald

Een AVP is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Nederland is het vinden van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeluk in een niet groot hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een WA verzekering met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om zo’n polis niet aan te gaan. ook ben je als je g1 WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat betaalt je AVP?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een prima dekking. Wanneer je voor een gebreken verantwoordelijk bent kun je beroep doen op je WA verzekering. Maar de bescherming geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar tevens voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt schade lopende bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of au pairs bij jou thuis iets breken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar mogelijkerwijs wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand assisteren klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is betaalt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze extra moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeraar.

Simpel overstappen AVP

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor inboedel en aansprakelijkheidsverzekering vinden.

Scroll naar boven