Met een inboedelverzekering verzekert u uw spullen. Deze verzekering vergoedt de gebreken ontstaan door bijvoorbeeld brand, diefstal en het weer. De beste inboedelverzekering vindt u met behulp van onze eenvoudige vergelijkingstool voor inboedelverzekeringen. Start direct met het vergelijken van de diverse inboedelverzekeringen en de daarbij horende eigenschappen en sluit de best mogelijke verzekering via onze site af.
Inboedelverzekering vergelijken en aan gaan
Een inboedelverzekering is een verzekering die eventuele gebreken aan de zogenaamde inventaris van uw huis verzekerd. De term ‘inboedel’ betekent alles wat verhuisbaar is en dus niet nagelvast aan uw woning zit. Voorwerpen die wel nagelvast aan de huis zitten vallen weer onder de opstalverzekering. De inboedelverzekering vergelijken doet u snel en easy via deze site.
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel een slimme keuze. Op welk moment je huis afbrandt is het fijn als je jouw meubels weer kunt kopen. Ook op welk moment bij je wordt ingebroken kun je weer een nieuwe televisie, smartphone en camera kopen. Brand-, of inbraakschade is niet het enige wat een inboedelverzekering uitbetaald. Bekijk op onze beschermingen pagina op welk moment je bij je inboedelverzekering terecht kunt. trouwens betaalt de inboedelverzekering geen schade aan je huis, daarvoor heb je een opstalverzekering nodig.
Verschillende typen inboedelverzekeringen
Er bestaan verscheidene typen inboedelverzekeringen. U heeft de basis inboedelverzekering die effecten van brand, blikseminslag, waterschade, diefstal of vandalisme dekt. Tevens bestaan er diverse uitgebreide inboedelverzekeringen met diverse aanvullingen op de basisdekking. Deze soort kan onder andere gevolgen van schroei- en smeltgebreken of gebreken aan de inhoud van uw vriezer of koelkast dekken. Ernaast heeft u nog de allrisk inboedelverzekering. Dit type verzekert tevens elk plotseling en onverwacht van buitenkomend onheil. Welke gevallen daar exact onder vallen kunt u vinden bij uw verzekeraar.
Zowel bij de inboedel- als bij de opstalverzekering zijn er 2 soorten dekking van gebreken:
- Extra uitgebreid (eug), vergoedt alleen voorvallen die in de voorwaarden van de polis staan
- Allrisk, betaalt alle schadegevallen, tenzij ze nadrukkelijk zijn uitgesloten. De laatste jaren zien we een trend dat de verschillen tussen extra uitgebreid en allrisk, zowel qua premie als qua dekking, steeds groter worden.
Het loont om goed te kijken naar de voorwaarden en de uitsluitingen, zeker als je huis bijzondere elementen heeft (gebogen glas, of glas-in-lood bijvoorbeeld). Zie ook onze tips voor het vinden van een inboedel- en opstalverzekering.
Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering kunt u uw eigendommen verzekeren tegen brand, blikseminslag, schroeien, diefstal en waterschade. Let erop dat u naast uw inventaris tevens extra onkosten kan tegenkomen. Het is handig als deze tevens zijn verzekerd. Denk aan de opruimings- en saneringskosten en onkosten voor vervoer en opslag van bezittingen. En verder dient u te letten op de dekking op uw sieraden, kunst- en antiekhoeveelheid en allerhande apparatuur.
De meeste verzekeraars hebben een schadeherstelservice.
Inboedelverzekering
Hoewel vrijwel iedere Nederlander een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge onkosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeringsmaatschappijen verschillende typen verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.
Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen heel simpel kan. In veel gevallen kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog 2 weken wettelijke bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.
Dekking van een inboedelverzekering
Er verstaan twee verschillende typen dekkingen voor inboedelverzekeringen. Zo kunt u ervoor kiezen om een basis- of allriskverzekering af te sluiten, of kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met een allrisk verzekering bent u beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal of bedorven etenswaren na het uitvallen van een koelkast of vriezer in huis.
In de dekkingsvoorwaarden van een inboedelverzekering vindt u precies voor welke vormen van schade u gedekt bent. Het is soms lastig om te bepalen wat er onder een inboedelverzekering of opstalverzekering valt. doorgaans gaat men ervan uit dat alles wat u op kunt pakken en mee kunt nemen onder uw inventaris valt en daardoor ook onder uw inboedelverzekering. Alle voorwerpen die u niet mee kunt nemen zonder het te beschadigen behoren tot uw huis en vallen zodoende onder de opstalverzekering voor uw woning.
Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten
Met onze vergelijkingstool is het heel makkelijk om een betere verzekering af te sluiten. U geeft aan wat de waarde van uw spullen is, in welke woonplaats u woont en voor welke waarde u verzekerd wilt zijn. Op basis van deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u bepalen welke inboedelverzekering het beste bij uw wensen aansluit. Het is raadzaam om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen. Soms lijkt de voordeligste inboedelverzekering het meest aantrekkelijk, maar is de dekking van een dergelijke verzekering erg slecht. Zo kunt u alsnog tegen hoge onkosten aanlopen!
Een inboedelverzekering bij samenwonen
Wanneer u op het punt staat om te gaan samenwonen met uw vriend of vriendin heeft u wellicht eerder al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van de inboedelverzekeringen opzeggen en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering die nog het kortste loopt kan worden opgezegd. Bij het annuleren van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de andere inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeringsmaatschappij vindt u de precieze voorwaarden van de polis voor het annuleren van een 2e inboedelverzekering als u gaat samenwonen.
Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing
Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van de polis die gelden bij uw verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat u ver van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, opdat uw spullen ook in uw nieuwe woning goed verzekerd is als u de inboedel over 2 huizen heeft staan. U moet er immers niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe woning aan uw inventaris aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuisbedrijf inschakelt zijn dit soort zaken zeer belangrijk. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer regels vinden over het wijzigen van een verzekering bij een verhuizing.
Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering te annuleren en een nieuwe inboedelverzekering aan te gaan voor uw ander huis? Dit kan dagelijks als u de verzekering op zijn minst een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het opzeggen van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van dertig dagen.
Opstalverzekering naast inboedelverzekering
Het is sterk aan te raden om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering aan te gaan. Zoals reeds beschreven werd in dit artikel, zijn de eigendommen in uw woning die niet zonder schade aan te richten, losgehaald kunnen worden niet verzekerd via de inboedelverzekering. Met een opstalverzekering bent u namelijk alsnog voor deze onkosten verzekerd.
Net als een inboedelverzekering is ook het kopen van een opstalverzekering niet bij wet verplicht. De huis wordt door een hyptoheek immers bezit van de hypotheekverstrekker, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw woning op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de kosten voor de schade aan uw woning uitbetaald worden door uw verzekeraar. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.