Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is cruciaal om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering ten behoeve van uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt gebreken of letsel aan andere personen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten van de schade als jij of je familie per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of je zoon aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een AVP is niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw familie iets doet waardoor gebreken wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat houdt in dat jij opdraait voor de gebreken aan spullen, maar tevens voor gebreken aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je aandoet aan personen of de spullen van personen. Denk aan de boormachine van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in je kamer en zijn arm breekt. Een WA verzekering dekt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een bedrag van 1.250.000 euro.

Met een WA verzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je onverhoopt schade toebrengt. Wij assisteren bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de AVP voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De AVP wordt tevens wel AVP genoemd
  • De AVP uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet uitbetaald

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekeringnemer schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rond €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In dit land is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeval in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om een polis niet aan te gaan. ernaast ben je als je geen AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond circa 2 keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw situatie niet automatisch de slimste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus diverse offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op voorwaarden van de polis. Kijk onder meer even bij Hema, Ditzo, FBTO, Univé en Verzekeruzelf.

Gaat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan zijn de kosten uitgedrukt in een premie. De hoogte van de premie is gebonden aan van uw gezinssamenstelling, maar ook van het verzekerd bedrag. Dat spreekt zeker voor zich. Een gezin met kinderen betaalt een wat hogere maandprijs dan een alleenstaande of een stel dat samenwoont. Controleert u wel te allen tijde goed de dekking en de voorwaarden van de polis die bij de verzekering horen.

Wilt u weten wat de kosten is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het verzekerd bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere kosten die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Vergelijk te allen tijde de maandprijs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus wel een groot aantal factoren die cruciaal zullen zijn op de hoogte van de kosten en kan de maandprijs daarom ook anders uitvallen bij verscheidene verzekeringsmaatschappijen. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies ook nog op het gebied van de dekking. Een lage maandprijs met een dekkingsbedrag per situatie dat aan de lage kant ligt, zal wel irritant consequenties met zich meebrengen wanneer er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per situatie kan dat aardig oplopen en bekijk je dus altijd de mogelijkheid om het eigen risico af te aankopen. Dat houdt in gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er ook verzekerd van dat er in geen geval bijkomende kosten zullen zijn in geval van een claim.

Bekijk bij dezelfde verzekeringsmaatschappij tevens de keus om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er schadeclaims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest gewone methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

Efficiënt overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven