Zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Zzp Independer

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het voordeligste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd voorafgaand je begint met aansprakelijkheidsverzekering zzp independer, en alvorens je er 1 gaat aan gaan.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering zzp independer is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je vriendin kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten als jij of je partner per ongeluk de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familielid als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor schade waar jij of je zoon verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor schade aangebracht door je huisdier. Ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die ontstaat door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet te hoog verzekerd zijn en tevens niet voor elk gevalletje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in de regel geen overtollige luxe. U acht de kans meestal klein, maar u zit meestal per slot van rekening wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en komt immer op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De kosten kunnen nogal eenvoudig oplopen als het wel mis gaat. Met een lage kosten maandelijks kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per twaalf maanden bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een AVP wordt ook wel AVP genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaald letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensgebreken is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jij aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als klant schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (ongeveer €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en sowieso geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. daarnaast ben je als je g1 AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Een WA verzekering vergoedt niet:

 • schade die met opzet veroorzaakt is
 • gebreken veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • Enkel financiële gebreken

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keus vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt gebreken lopende onder andere sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassers bij jou thuis iets molesteren, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar mogelijkerwijs wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand begeleiden klussen leidt soms tevens tot gebreken. Die is betaalt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze los moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

  Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering zzp independer aan gaan.

Scroll naar boven