Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor schade waar jij of jouw partner verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben.

Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je hond. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Je kunt deze verzekering voor jezelf vinden, maar tevens voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit situatie onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor enkele euro elke maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van maximaal 2,vijf miljoen euro. Vergelijk nu!

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de onkosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet geboden om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buren. Het kan gebeuren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een AVP ga je aan om je te verzekeren voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan personen of de spullen van anderen. Denk aan de computer van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een losliggend touw in jouw woning en zijn schouder breekt. De aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaalt niet alleen de gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van onder andere je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je per abuis gebreken berokkent. Wij assisteren bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin. Uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren verzekerd u tegen gebreken aan andere personen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet te veel gedekt zijn en tevens niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is meestal geen overtollige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit waarschijnlijk toch wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen gevolgen heeft. Een ongeval zit helaas in een nihil hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De onkosten kunnen nogal snel oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs elke maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd. U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt vinden. Dit ligt normaal gesproken tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Scroll naar boven