Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan op de keper beschouwd verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeringsmaatschappij je het beste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt voorafgaand je begint met aansprakelijkheidsverzekering bedrijven, en voordat je er een gaat afsluiten.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering bedrijven is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een AVP dekt de schade als jij of je vrouw per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je gezinslid als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of je partner aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor schade aangebracht door je hond. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Tenslotte is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een laaghangend snoer in jouw kamer en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, tevens die van onder andere je kinderen. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1.250.000 euro.

Met een AVP bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je per ongeluk schade toebrengt. Wij assisteren bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitgekeerd letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden uitbetaald door de AVP

Een AVP is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als klant schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In ons land is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (circa €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om zo’n polis niet aan te gaan. daarnaast ben je als je geen AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering particulieren valt schade veroorzaakt door:

Motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het geval van joyriding, mits de veroorzaker jonger is dan 18 jaar en zich met geweld toegang. Heb je als autobezitter de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als een persoon er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van een ander die verzekerd is op jouw verzekering (je partner of kind onder andere). Als jouw zoon je iPad stuk maakt, zal de WA verzekering geen vergoeding uitbetalen.

Gebreken die met opzet is veroorzaakt, zoals vandalisme, maar ook gebreken die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld drugs of seksueel misbruik. Als het kinderen van onder de 14 jaar betreft, valt schade door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor schade die door andere personen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht op het moment dat je tezamen met die andere personen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groep zodanig was dat een weldenkend mens zich normaal gesproken uit de groep had moeten lopen. In dat situatie zal de AVP niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeringsmaatschappijen, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden van de polis die het slimste bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende kenmerken kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je je gebreken melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar ook de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Efficiënt overstappen WA verzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering bedrijven vinden.

Scroll naar boven